Vad är en säkerhetshyvel (DE Safety Razor)?

Den kortfattade förklaringen är att det är ett rakdon som minskar risken för att skära sig. Den lite längre versionen är att det är en vidareutveckling och förenkling av rakkniven där man redan på 1700-talet skapade skydd för rakkniven för att försöka eliminera att man skar sig när man rakade sig. Denna utveckling fortsatte och på slutet av 1800-talet uppstod det första som ens kan påminna om våra tiders säkerhetshyvlar, Hensons ”hackformiga” hyvel, med ett tandskydd för bladet.

Vissa problem kvarstod dock. Exempelvis fanns inte rakblad i den form vi känner till dem idag: rakbladen såg ut som kortare versioner av bladen till en rakkniv och behövde striglas och slipas med jämna mellanrum. Den stora skillnaden var att man istället för att hålla i en kniv höll i ett handtag där bladet satt fast tvärt emot handtagets riktning, istället för som med en kniv, att bladet sitter som en förlängning på handtaget. Den stora anledningen till att man skär sig när man rakar sig med kniv är för att bladet är exponerat direkt mot huden. Detta kan ju tyckas självklart, man ska ju skära av ansiktsbehåringen, men bara för att det är självklart är det inte givet. Således behöver man ett mellanrum mellan huden och bladet, ett mellanrum som är litet nog för att låta skägget skäras av nog nära, men stort nog för att inte skära sönder ansiktet.

Denna utveckling har gått i olika steg både fram och tillbaka, men det är den uppfinningen som King C. Gillette patenterade år 1899 – och som i princip såg ut som våra dubbelsidiga (DE) säkerhetshyvlar gör än idag. Till sin nya hyvel behövde Gillette ett nytt blad, betydligt tunnare än de som fanns till den då mest populära hyveln Star. Denna nöt lyckades William E Nickerson knäcka: Nickerson konstruerade en maskin som kunde tillverka rakblad till Gillettes säkerhetshyvel som, även de, i princip såg ut som de gör idag. DE-säkerhetshyveln är en väldigt enkel anordning som kan bestå av en del, så kallad Butterfly-öppning/TTO (twist to open)-öppning eller Tredelad öppning.

Gement med säkerhetshyvlarna är att de har ett handtag, men på Butterfly/TTO skruvar du inte av huvudet – där skruvar du i foten och en mekanism gör att toppen på huvudet (cap) öppnar sig och du kan byta blad genom att enkelt ta upp det gamla eller lägga ner ett nytt på bottenplattan (base plate) som sitter fast i handtaget. Fördelen här är att du minimerar antalet moment du behöver hålla i bladet. Nackdelen är att det är en mekanism, och mekanismer är nog mest kända för att strula. Vanliga problem som kan uppstå på en Butterfly/TTO är att du helt enkelt inte kan öppna huvudet längre, eller att spännmekanismen blir slapp och inte håller bladet på plats. Inträffar detta är hyveln svårlagad och det blir nog mer lönsamt att köpa en ny.

Den andra typen av säkerhetshyvel, den tredelade, är precis vad det låter som: en hyvel som består av tre delar; ett handtag och ett huvud som består av två delar: bottenplatta (base plate) och hatt (cap). Bottenplattan och hatten passas ihop med ”Bullets” som sitter fast på hatten och passar in i bottenplattan. Dessa kan variera i storlek varför det inte alltid går att byta från den ena hyveln till den andra, men det finns en slags de-facto standard på dessa ”Bullets” så att rakbladen passar. Den tredelade hyveln laddas eller töms genom att man håller huvudet i ett fast grepp och skruvar loss handtaget, varpå detta lossnar och man delar på det och tar bort det använda bladet. Laddningen går till på motsatt sätt. Skillnaden mellan den tredelade och butterfly/TTO är att du behöver vidröra bladet och vara närmare bladet med fingrarna vid fler tillfällen, men å andra sidan har du ingen mekanism som kan strula.

Det som främst givit säkerhetshyveln dess namn är en detalj som återfinns på bottenplattan: Safety Bar, vilken även är känd som Guard Bar. Ibland kallas hela bottenplattan för Guard, vilket dock är felaktigt. Dessa Safety Bars finns i två varianter: open comb eller closed comb, vilket är precis vad det låter som. Closed Comb är ett solitt räcke och Open Comb är öppet i och med mellanrum mellan kamtänderna. För att raka sig lättast med en DE-hyvel ska man ha rätt vinkel.

Detta med vinkel är inte så svårt som det låter, och man lär sig oerhört fort och efter bara något fåtal rakningar behöver man inte leta efter vinkeln längre utan det lagras i muskelminnet hela armen. För att hitta rätt vinkel börja med att säkerställa att du inte har något rakblad i hyveln. Lägg sedan hyvelns huvud rakt mot tinningen, om det är där du vill börja raka dig – valfri plats går såklart bra – men du ska hålla hyveln i 90-grader vinkel ut från ansiktet. Därefter sänker du sakta vinkeln på hyveln och när du känner, eller kanske rent av föreställer dig, att du har mellanrummet (gap) mellan hatten och bottenplattan mot huden, då är du rätt ute. Prova att dra nedåt och känn efter. Hur du greppar hyveln är väl mest upp till dig, men ju tyngre du upplever hyveln, desto mindre tryck behöver du ha på den. De tyngsta hyvlarna behöver man bara hålla längst ut på handtaget och låta hyvelns egna vikt göra jobbet. Prova nu med en laddad hyvel, och gör på samma sätt. Du märker snart om du skär dig, och då har du haft fel vinkel, helt enkelt. Vid rätt vinkel skär du dig inte, det är det lättaste sättet att märka det på. Ju mer aggressiv hyvel du har, desto lägre vinkel behöver du.

Merkur Futur 700 Justerbar - Säkerhetsrakhyvel

Det som definierar hur aggressiv en DE-hyvel är, är just hur mycket blad som exponeras, hur mycket Guard Bar/tänder som sticker ut, samt hur stort mellanrummet mellan hatten och bottenplattan är. På vissa hyvlar kan man justera detta (exempelvis Merkur Futur 700), men oftast är det en del av själva hyveln. Här brukar man prata om tre nivåer: Mild hyvel: Nästan inget mellanrum mellan blad och bottenplatta och en kort Safety Bar vilket inte tillåter särskilt mycket skägg att komma igenom, och en bredare hatt håller nere mängden blad som exponeras mot huden genom att kräva en högre vinkel. Exempel: Böker DE, Parker 91R Medium aggressiv hyvel: Som ovan, fast lite lagom av allt. Kräver lägre vinkel än den milda, men lägre än den Aggressiva hyveln. Exempel: Mühle R89, Feather AS-D2

Mühle R41 Safety Razor Open Comb - Säkerhetsrakhyvel Säkerhetshyvlar 339,00 SEK

Aggressiv hyvel:
Här har du ett ganska stort, eller till och med skevt (Slant Bar) mellanrum mellan blad och bottenplatta och mycket mellanrum mellan tänderna som tillåter mycket skägg att komma väldigt nära bladet. Kräver en mycket stor kunskap om rätt vinkel. Exempel: FaTip, Merkur 37C. Jämför man allt detta med en systemrakhyvel, exempelvis Gillette Fusion Proglide så verkar det ju ganska invecklat. På en systemrakhyvel sitter bladen i en kassett i rätt vinkel, och oftast är handtaget ”ledat” mot kassetten så du kan svaja fram och tillbaka med armen utan att behöva bry dig om någon vinkel. Dessutom består kassetterna i många fall av två eller fler blad som ska reducera antalet gånger du behöver raka dig. Om det är sant eller inte, det är upp till dig som brukar hyveln. Vissa tycker att systemrakhyvlar är bäst, vissa tycker att klassiska säkerhetshyvlar är bäst. Bägge rakar av ditt skägg, och mängden gånger du behöver dra bladet/kassetten mot huden beror helt på vilket blad/kassett och hyvel du använder. Finns det någon anledning till att föredra en klassisk säkerhetshyvel framför en systemrakhyvel? Ja, faktiskt. Du får en mer personlig rakning där du kan sätta ihop en hyvel av den aggressivitet eller mildhet du själv uppskattar tillsammans med ett blad du älskar.

Kombinationerna är närmast oändliga. Hittar du rätt kombination för dig behöver du inte mer än ett drag för att få bort all stubb, och ett drag till gör även den skäggigaste kind len som en barnrumpa. Nackdelar finns såklart också: Du måste lägga både tid och energi på att hitta en combo som passar dig. Men detta vägs upp utav att en vinnande combo med en säkerhetshyvel är betydligt bättre än vad den bästa systemrakhyveln kan leverera. Självklart finns det fördelar med systemrakhyvlar. Exempelvis behöver du aldrig röra bladen med fingrarna, vilket gör att du i princip aldrig skär dig på fingrarna. En annan fördel är att bladen redan sitter i rätt vinkel, så du behöver inte arbeta något med att lära dig. En tredje fördel idag är tillgängligheten: idag finns kassetter till systemrakhyvlar i princip i varje affär. Det är idag mycket svårare att hitta rakblad. Nackdelar finns ju också, och en nackdel är kostnaden. En kassett till en systemhyvel behöver inte räcka längre än vad ett vanligt DE-blad gör, och ett 4-5-pack kassetter till systemrakhyvel kan kosta flera hundra kronor. Ett paket DE-rakblad kostar mellan 10 och 30 kronor, beroende på om du köper fem eller tio blad. En annan nackdel är att du får vad tillverkaren tvingar på dig: Du kan inte kombinera eller förändra systemrakhyveln på något sätt – Det är bara att gilla läget.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *