Rakkräm

När du ska raka dig behöver du en riktigt bra rakkräm som både återfuktar huden och underlättar för en säker och nära rakning. Vi har ett noga utvalt sortiment med rakkrämer av hög kvalitet på burk och i tub med både lugnande och hudvårdande egenskaper för att göra rakningen till en behaglig och skön upplevelse.

Visar alla 21 resultat


Rakkrämer ger snabbt ett mjukt och fluffigt raklödder

Rakkrämer blev populära under första världskriget eftersom det gick mycket snabbare att få fram ett raklödder än med raktvål. Än idag är rakkräm populärt att använda för vardagsrakningen för att det är enkelt och går snabbt. Till skillnad mot rakskum på burk ger en rakkräm ett mycket mer mjukt och fluffigt raklödder som får rakningen att kännas nästan lika lyxig som med raktvål. Det finns ett stort utbud av rakkrämer att välja mellan med olika dofter och som innehåller både lugnande och vårdande ingredienser för huden.

Skillnaden mellan rakkräm, raktvål och rakskum

Kvalitetsmässigt innehåller en rakkräm och raktvål mer vårdande egenskaper för din hud och gör det lättare för din rakhyvel eller rakkniv att glida lätt över huden. Fördelen med rakskum är att du får ett raklödder på en gång vilket passar dig som vill få en snabb rakning. En raktvål är en mycket dryg produkt som är fast i konsistensen. Tvålen ger ett krämigt och fylligt raklödder men det tar lite längre tid att arbeta upp raklöddret i jämförelse med en rakkräm. Rakkrämen i sin tur ger också ett krämigt och fylligt lödder som går lite snabbare att få fram. Med rätt mängd vatten, en rakborste och rätt teknik tar det inte så mycket längre tid att genomföra rakningen än med ett färdigt rakskum.

Vad innehåller rakkrämer?

Rakkrämer som kan vispas med en rakborste innehåller ungefär samma ingredienser som hos en raktvål men oftast med en högre halt av kaliumhydroxid. Det gör rakmedlet mer lättlösligt i vatten och det går därför snabbare att arbeta upp ett lödder i jämförelse med att använda raktvål. De rakkrämer som finns på tub brukar innehålla 30-50% fett i form av exempelvis kokosnötsolja, stearinsyra, lanolin eller glycerin. Det gör löddret rikt och hjälper rakhyveln eller rakkniven att glida lättare över huden med så lite friktion som möjligt. Vid tillverkning av rakkrämer hettas fetterna upp till cirka 80-85 grader. När dessa fetter har blivit mjuka och genomarbetats under omrörning en viss tid får det kallna till cirka 65 grader. Därefter tillsätts vatten och andra ingredienser och blandas till en tvålbas innan parfym och doftämnen tillsätts. Vid en viss temperatur siktas produkten genom ett rostfritt såll eller silke och blir till en tjock, trögflytande massa som förpackas i tub eller på burk.

Så arbetar du upp ett raklödder med en rakkräm

Rakkräm är mjuk i konsistensen och mycket lättlöddrande så det behövs bara en liten gnutta, så lite som en tumnagel, för att få tillräckligt mycket lödder för att täcka all skäggstubb. Ett perfekt lödder får du genom att använda en rakborste som du först låter ligga i blöt i varmt vatten några minuter. Använd gärna en rakskål eller rakmugg till detta där du också sedan kan arbeta upp löddret. Skaka ur överflödigt vatten ur rakborsten. Ta en ytterst liten mängd rakkräm och arbeta upp ett lödder med rakborsten genom cirkulära rörelser som om du vispar. Löddret ska bli riktigt krämig med fina toppar som böjer sig innan löddret är klar att användas för rakning.

Så använder du bäst en rakkräm

Vi rekommenderar att använda en rakborste när du ska applicera din rakkräm. Rakborsten underlättar för att få fram ett fylligt lödder för att rakhyveln eller kniven ska glida lätt över huden. Vid appliceringen använder du rakborsten för att massera in rakkrämen ordentligt i skäggen och huden. Med massagen mjukar du upp både hud och skäggstrån vilket ger en nära och säkrare rakning. Låt gärna rakkrämen verka en stund för att mjuka upp ytterligare innan du påbörjar rakningen. En mjuk hud och en mjuk skäggväxt ger mindre friktion vilket minskar risken både för skärsår och utslag.

Frågor och svar om Rakkräm

Varför ska man använda rakkräm?

En rakkräm används både för att förbereda och skydda. Rakkrämen förbereder både huden och skäggstråna genom att mjuka upp. Det underlättar säkerheten kring rakningen att arbeta med något mjukt samtidigt som rakbladet inte slits lika lätt av skäggstubben. En rakkräm skyddar också huden eftersom rakmedlet ska göra det lätt för rakdonet att glida över hudytan. Flera rakkrämer har även vårdande och återfuktande egenskaper eftersom rakning både torkar ut och sliter på huden.

Varför ska jag välja en rakkräm istället för ett raklödder på burk?

Den största skillnaden för de allra flesta rakkrämer och raklödder är att rakskum på burk ofta innehåller alkohol vilket torkar ut huden. Rakkräm har istället mer mjukgörande och vårdande egenskaper som är bättre för huden. Dessutom innehåller rakkräm ofta glycerin eller andra fetter som gör att rakhyveln glider lättare.

Behöver jag verkligen en rakkräm med doft?

Doften i en rakkräm stannar inte kvar så länge på huden så det är ingen ersättare för en cologne. Men det kan ändå vara värt att lägga lite extra tanke på vilken doft du vill ha. Om det är en rakkräm med doft som inte försvinner omgående och du har tänkt att använda en cologne behöver doften stämma överens mellan produkterna.

Varför blir inte raklöddret så fluffigt?

Tricket för att få raklöddret riktigt fluffigt när du arbetar upp löddret är att tillsätta vatten. Det gör du enklast genom att först blötlägga en rakborste i varmt vatten några sekunder innan du skakar bort överflödigt vatten för att arbeta upp raklöddret.